Reactie marsleider Henny Sackers aankondiging acties Nijmegen4Palestine tijdens 4Daagse

106de 4Daagse
Leestijd circa 2 minuten

“Met betrekking tot de recente aankondiging van Nijmegen4Palestine over mogelijke vreedzame demonstraties tijdens de 4Daagse en het opzetten van een geweldloze burgerwacht, heeft burgemeester Bruls zojuist een bericht naar buiten gebracht. Aanvullend daarop wil ik, namens de organisatie van de 4Daagse, de volgende verklaring afleggen:

We hebben vernomen dat Nijmegen4Palestine van plan is langs de route van de 4Daagse te controleren op mogelijke Israëlische deelnemers (al dan niet verbonden aan het Israëlische leger) met als doel deze deelnemers in de gaten te houden en te verzoeken de stad te verlaten. We hebben tevens berichten ontvangen van bezorgde wandelaars en toeschouwers over deze aangekondigde acties.

Ik wil toelichten dat er geen Israëlische militaire delegatie aanwezig is tijdens de 4Daagse. Deze delegatie heeft in 1965 voor het laatst deelgenomen. Wel zijn er enkele burgerdeelnemers met een Israëlische nationaliteit.

De 4Daagse heeft in haar reglementen vastgelegd dat politieke uitingen tijdens het evenement verboden zijn. Ons evenement draait juist om verbroedering en saamhorigheid.
Wij staan in nauw overleg met de gemeenten en veiligheidsinstanties. Tezamen beschikken we over de juiste kennis en expertise om de veiligheid van deelnemers en toeschouwers te kunnen waarborgen.

Ik roep iedereen op om de 4Daagse te respecteren als een sportief evenement dat mensen van over de hele wereld samenbrengt in een sfeer van vrede en solidariteit.”

Namens bestuur en organisatie Stichting DE 4DAAGSE,

Prof. mr. H.J.B. (Henny) Sackers

Deel dit artikel

Aftellen tot de 106ᵈᵉ editie van de 4Daagse