Aanpassing route 4e dag vanwege warmte

Warm weer op komst
Leestijd circa 2 minuten

Op vrijdag, de laatste dag van de 4Daagse, worden in de middag hoge temperaturen verwacht. Doordat de temperatuur tussen 15.00 en 18.00 uur op z’n hoogst is en dit samenvalt met de feestelijke intocht op de Via Gladiola, heeft het bestuur van Stichting DE 4DAAGSE besloten om maatregelen te nemen, waaronder het inkorten van routes. 

Aangepaste routes 

De aanpassingen op de routes zijn als volgt: 

  • De 50km deelnemers lopen de 40km route 
  • De 40km deelnemers lopen de 30km route 
  • De 30km deelnemers lopen de 20km route 
  • Bij militairen vervalt de bepakkingseis, afstand blijft hetzelfde

Er worden extra borden geplaatst voor de nieuwe 20km route. Wandelaars op de 50km dienen de borden voor 40km te volgen; de deelnemers op de 40km volgen de pijlen voor 30km.

Belangrijke aandachtspunten 

  • De starttijden wijzigen niet 
  • Het is mogelijk om vanaf 10.00 uur de finishscan te halen en de beloning in ontvangst te nemen 
  • De eindtijd blijft 18.00 uur 
  • Er komt een medische verzorgingspost op de route van de 20km, in Molenhoek bij het Lierdal Sportcenter 
  • Extra watervoorzieningen worden beschikbaar gesteld aan het begin van de Via Gladiola (na Malden) en bij de finish op de Wedren 

Het inkorten van de routes gebeurt niet voor het eerst in de geschiedenis van de 4Daagse, maar is wel bijzonder. Marsleider Henny Sackers licht toe: “Dit scenario hebben wij op de plank liggen. De te nemen maatregelen geven de wandelaars de gelegenheid om onderweg extra rust in te gelasten of om tijdig te finishen.” 

Tips bij warmte 

Hoogleraar fysiologie Maria Hopman deelt enkele belangrijke tips voor de warmte: “Blijf onderweg goed eten en drinken. Denk daarbij ook aan voldoende suikers en zouten. En zodra je ergens moet wachten, zowel onderweg als op het finishterrein: blijf in beweging. Natuurlijk willen wandelaars na afloop graag proosten met bijvoorbeeld een biertje, maar ga wel voorzichtig om met alcohol bij hoge temperaturen.” 

Wandelaars worden geïnformeerd via de 4Daagse app, website, email en social media. Stichting DE 4DAAGSE vraagt alle deelnemers om de verstrekte informatie door te nemen en goed voorbereid op pad te gaan. Sackers: “Met deze maatregelen hopen wij dat iedereen veilig en gezond de finish bereikt. Ik begroet onze fantastische deelnemers graag aan het einde van de Via Gladiola!” 

Deel dit artikel

Aftellen tot de 107ᵈᵉ editie van de 4Daagse